Witam, Ważne

Jesteś nowy na forum? Zacznij od wpisu tutaj! Przedstaw się, a my Cię przywitamy i pokierujemy dalej.
Tenia1987
Ekspert

Re: Witam, Ważne

Post autor: Tenia1987 »

Dzisiaj ponownie idę na USG. Dokładnie za jakąś godzinę. Wieczorem napisze.
Tenia1987
Ekspert

USG: Jestem bardzo szczęśliwa. Wg lekarza jeden pęcherz pękł. Drugi jeszcze jest ma 1,64 cm. Przerywa monitoring, tzn. powiedział że jeżeli teraz nie zajdę to zaczynamy znowu. Mam nadzieje że ma racje
Awatar użytkownika
alcia28
Ekspert

Post autor: alcia28 »

Wspaniałe wiadomości Kochana :D
Życzę powodzenia z całego serca!
Trzymamy kciuki :D
Tenia1987
Ekspert

Zastanawiam się nad jedną sprawą. Teoretycznie w danym cyklu miesiączkowym pracuje jeden jajnik, tzn. powinnam mieć pęcherzyk tylko w jednym jajniku a nie w dwóch. Zastanawiam się, czy można pomylić torbiel z pęcherzykiem. Kurczę ja chyba za dużo kombinuje. Mam oba zdjęcia USG, ale nie jestem w stanie rozpoznać który to prawy a który to lewy jajnik. ;-) teraz to już i tak pozostaje nam czekać. Ufam temu lekarzowi. Byłam w szoku, że tak szybko mam jajeczkowanie. Wczoraj był mój 10 dzień cyklu. Myślałam że jajeczkuję gdzieś w połowie cyklu. Chociaż nie mam już 28 dniowych cykli. Lekarz stwierdził, że skoro po poronieniu miałam miesiączkę co 2 tygodnie a teraz co 24 dni, to prawdopodobnie tak już zostanie, że będę miała szybciej.
Awatar użytkownika
Araja79
Ekspert

Post autor: Araja79 »

Witaj kochana. Cieszę się że masz jajeczkowanie. Co do Twoich myśli, też takie miałam i okazuje się że można jajeczkować z obu jajników jednocześnie a czasem nawet zdarza się że jeden pęcherzyk pęka a drugi zostaje do kolejnego cyklu, jest w tedy (oczywiście w późniejszym czasie cyklu) rozpoznawany jako torbielka, która w następnym cyklu pęka, ja to już przerabiałam. Natomiast pęknięcie obu w tym samym cyklu "grozi ciążą mnogą" tak mi mówiono...
A teraz tak z innej beczki, wczoraj wyszłam ze szpitala, gdzie leżałam na sali z dziewczyną, która jest w 6 zagrożonej ciąży. Już 5 razy poroniła i też nie wiedzieli czemu roni każdą ciążę... Przy tej udało im się stwierdzić, że w pępowince tworzą się zatory i płód przestaje rosnąć, w poprzedniej ciąży przestało bić serduszko, a wszystko przez to że nie było dopływu krwi. Teraz jak wiedzą co jest mają dylemat jak leczyć, dostaje leki na rozrzedzenie krwi i rozszerzenie naczyń krwionośnych, żeby nie tworzyły sie zatory, jednocześnie sprzyja to krwotokom, których już miała 2 a jest w 7 tygodniu... Nic przyjemnego, ale wyobraź sobie, że kobieta jest tak twarda i silna, że pomimo tego, że wie że są marne szanse na donoszenie ciąży, powiedziała że się nie podda, że będzie dalej zachodzic w ciążę aż do skutku. Więc Ty też się nie załamuj i bądź tak samo silna :mrgreen: :mrgreen:

Co do wczesnej owulacji to ja w zeszłym miesiącu miałam około 8-9 dnia cyklu, także to też nie jest nic dziwnego. Powinno być według książek w połowie cyklu ale bywa różnie, tak samo z resztą jak ze wszystkim. Trzymam kciuki za udane próby...:)
Tenia1987
Ekspert

Jestem bardzo szczęśliwa, że w ogóle są. Nawet gdyby nie pękały czy nie rosły to jest przecież lek na to:-) Wiem, że nie od razu może się udać. Będziemy próbować dalej, jak nie teraz to w przyszłym mc. Ja już w 7 dniu cyklu miałam pęcherze o rozmiarach, co wcześniej pisałam (12mm, 15mm). Mój mąż miał racje:) W ogóle sporo czyta jak nam pomóc. Czekamy na rezultat.
Tenia1987
Ekspert

Dzisiaj idę po lek na moje bakterie. Będę brała dopochwowo antybiotyk ( bezpieczny, dla kobiet w ciąży-->słowa lekarza)
Awatar użytkownika
EveLondon
Ekspert

Post autor: EveLondon »

Teniu kochana trzymam mocno kciuki za ten pekniety pecherzyk i zeby wszystko sie ulozylo po twojej mysli :)
"Ból jest jak tkanina. Im jest mocniejszy, tym więcej jest wart..."
vwd
Ekspert

Post autor: vwd »

Ciesze sie :) i bede Ci szczerze kibicowac!!! :D
Awatar użytkownika
Araja79
Ekspert

Równiez trzymam kciuki. Ja w 9 dniu cyklu miałam po 2 pęcherzyki na każdym jajniku, na lewym o wym.14 i 16 mm, prawy 13x24 i 15x19mm... to istne jaja :lol: :lol: :lol:
Tenia1987
Ekspert

Teraz to już pozostało nam próbować dalej i czekać na wyniki. Powiedz mi (Araja79) ile z tych pęcherzyków u ciebie pękło? :)
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Post autor: gosiak76 »

Ciesze sie z tych wiadomosci Teniu i mam nadzieje ze leki pomoga - kciuki aby wszystko ulozylo sie tak jak sobie zyczysz :) Pozdrawiam cieplutko :)
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Tenia1987
Ekspert

Dziękuje Gosiu bardzo. Od wczoraj jestem na antybiotyku (Fluomizin) plus do tego biorę drugie opakowanie provag-u. Po leczeniu pójdę zrobię ponownie wymaz. Wzięłam właśnie swój wynik wymazu. Dokładnie dolega mi : e-coli (liczne) i Streptococcus agalactiae (bardzo liczne), beztlenowce ujemne. Wyczytałam że ta druga bakteria normalnie występuję w przewodzie pokarmowym (zarażonych jest 30% , część w ogóle nie wie o tym). E coli wiadomo gdzie :) Jeżeli mam je w pochwie to znaczy też, że mam je też w jelitach. Zapomniałam zapytać lekarza, czy ten antybiotyk zadziała też na jelita, czy raczej tylko miejscowo. Może któraś z was wie :)
vwd
Ekspert

raczej leczy tylko pochwe
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Zastanawiam sie czy probiotyki moga miec dodatni wplyw na rozwoj prawidlowych bakterii aby usunac te zle. Moze warto dopytac lekarza ogolnego gdybys wybierala sie na wizyte a moze on podpowie co mozna zastosowac aby pozbyc sie tych bakterii z jelita. A jezeli on nie bedzie wiedzial to moze skieruje Cie do gastroenterologa, ktory pomoze Ci pozbyc sie tych bakterii z jelita. Pozdrawiam i wracaj szybciutko do zdrowka :)
Tenia1987
Ekspert

Gosiu Fluomizin (antybiotyk) ma wybić bakterie z pochwy ale przy okazji będzie niszczył też dobrą florę, więc biorę provag (pałeczki kwasu mlekowego)
Awatar użytkownika
Araja79
Ekspert

W 13 dniu cyklu były nadal wszystkie, żaden nie pękł... Jutro zobacymy bo idę na kolejną wizytę.
Tenia1987
Ekspert

Ja to w tym miesiącu nie nastawiam się na to, że się udało. Chociaż szczerze mówiąc nie wiedziałam, że jajeczkuję tak szybko. W przyszłym miesiącu wiem, że już 8dc pęka pęcherzyk. Jeżeli teraz nie uda się to w przyszłym miesiącu porozmawiam z lekarzem "o wspomaganiu" :) Aktualnie jestem w 16 dniu cyklu. Jeżeli faktycznie moje cykle się skróciły to już 24 dnia cyklu będzie wiadomo co i jak.
vwd
Ekspert

uda sie :) :)
Tenia1987
Ekspert

/
Ostatnio zmieniony sobota, 8 listopada 2014, 14:57 przez Tenia1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Mam nadzieje ze te cwiczenia pomoga Ci - w razie czego kontaktuj sie z lekarzem. Zycze duzo zdrowka Teniu :*
Tenia1987
Ekspert

Niestety nie jest lepiej tylko gorzej. Obrzęk szpiku się powiększył. Ból jest nie do opisania. Niestety nie mogłam się dostać do neurologa. Ostatecznie poszłam do lekarza rodzinnego. Dostałam skierowanie na lasery i terapie prądem. I cóż na NFZ musiałabym czekać około 4 mc. Nie jest to duży koszt więc zrobię je prywatnie ( dosłownie od ręki) Rozmawiałam z moją bratową która jest lekarzem, trochę mnie nastraszyła, czy jestem pewna co do tych laserów. Wg. niej lekarz rodzinny nie jest specjalistą od kręgosłupa. W poniedziałek miałam pójść na laser ale się wstrzymam. Zapisałam się do ortopedy który specjalizuje się w urazach kręgosłupa. Poświęcę 200 zł ale będę miała pewność. Jeżeli chodzi o ciążę..... od kilku dni jadę na ketonalu duo 150mg (2 na dobę). Teraz zmieniam na Zaldiar, dlatego że mam roztrój jelit, bóle żołądka, głowy. Jak to ma się do ciąży- baliśmy się, że jeżeli okaże się że jestem w ciąży to jest za duże ryzyko uszkodzenia płodu. Zrobiliśmy test z krwi. Co prawda w 18 dniu cyklu ale skoro owulacja była tak szybko, to powinno już wyjść. Test wyszedł negatywnie. Było mi przykro jak patrzyłam na mojego męża, który czekał pod laboratorium, nerwowo chodził wokół samochodu. Jak powiedziałam jemu że nie jestem w ciąży to poprosił mnie o wynik bo też chciałby zobaczyć ile wyszło. Jak patrze na to jak on czeka na wynik to aż mnie serce ściska....
Awatar użytkownika
Araja79
Ekspert

Przykro mi :( "ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło", chyba ani Ty ani Twój mąż nie chcielibyście aby te leki uszkodziły płód.. A tak wyleczysz, lub zaleczysz kręgosłup przed ciążą. Gdybyś już była i miała takie problemy z kręgosłupem, to byłoby jeszcze gorzej. Moja siostra ma przepuklinę w 2 miejscach na kręgosłupie, odcinek lędźwiowy i na odcinki szyjnym i wiem jak przechodziła ciążę, to była katorga. Przez 2 m-ce po porodzie jeszcze nie odzyskała czucia w dłoniach. Także ciesz się, że możesz temu zaradzić zanim zajdziesz w ciążę. Twój mąż, mimo oczekiwania zrozumie to na pewno.Także głowa do góry i lecz to co trzeba za wczasu, żeby później nie pluć sobie w brodę.
Tenia1987
Ekspert

Domyślam się że ciąża będzie bolesna. Poza obrzękiem w odcinku piersiowym mam jeszcze przepuklinę w odcinku lędźwiowym. Niestety
Awatar użytkownika
Araja79
Ekspert

No to nie zazdroszczę. Ale nie poddawaj się i lecz to co się da.
Tenia1987
Ekspert

Muszę jakoś do wtorku wytrzymać. We wtorek mam wizytę u ortopedy. Jeżeli okaże się że mogę skorzystać z laserów i prądów to w środę idę na nie. Prawdę mówiąc to boję się wtorku...we wtorek będę w 24 dniu cyklu. Jeżeli faktycznie moje cykle się skróciły to dostanę miesiączkę. Nie wiem jak zniosę taką dawkę bólu. Obrzęk wywołuje niesamowity ból, który promieniuję na żebra aż do żołądka. Nie mogę chodzić, oddychać bo każdy wdech wzmaga ból.. Nie dość że boli kręgosłup to jeszcze dojdzie ból związany w endo. Często płaczę. Jestem już zdesperowana. Pomimo bólu ćwiczę codziennie po 15 min ( ćwiczenia na kręgosłup) Jestem rozczarowana NFZ-tem. Nie wiem po co on jest. Od kilku lat leczę się prywatnie u ginekologa, bo na NFZ ciężko jest cokolwiek dostać. Tak samo z ortopedą- czas oczekiwania na NFZ wynosi kilka miesięcy. Dentysta- to samo za kanałowe powyżej zęba nr 3 trzeba płacić bo nie ma refundacji. Tak jest z każdym specjalistą. Jeżeli chce się cokolwiek otrzymać, szybko i z badaniami to trzeba płacić.
Awatar użytkownika
gosiak76
Ekspert

Teniu jak sie dzis czujesz ? Co powiedzial ortopeda ? Jestes silna kobietka gdyz pomimo bolu walczysz I starasz sie zrobic wszystko aby odczuc ulge. Powodzenia kochana.
Tenia1987
Ekspert

Niestety nie miał dla mnie dobrych wieści.... miałam źle postawioną diagnozę. Nie mam żadnego obrzęku w piersiowym. Sprawa jest bardziej skomplikowana. Okazało się, że owszem mam przepuklinę w odcinku lędźwiowym ale w piersiowym mam krwiaka. Nie jest to najgorsze. Okazało się, że jako 14-15 letnia dziewczynka musiałam przechodzić osteochorozę (czy jakoś tak), która spowodowała, że moje kręgi źle się rozwinęły. Ja rosłam a one nieprawidłowo się rozwijały. Nikt tego nie zauważył. Szarpnięcie przez psa spowodowało, że choroba się odezwała. Lekarz stwierdził, że mam "niepełnosprawność dysków" Oznacza to tyle, że jeżeli czegoś z tym nie zrobię to przestane chodzić. Ogólnie coś przebąkiwał o operacji ale ja byłam w takim szoku że nie bardzo słuchałam. Musiałam przyjąć specjalny zastrzyk z lekiem w kręgosłup między kręgi, drugi mam za mc. Teraz łykam przeciwbólowe i przeciwzapalne przez mc. Koszt takiego jednego zastrzyku to 600zł ( będę miała jeszcze jeden może 2) plus koszt wizyty ze zdjęciem RTG razem 830 zł. Ortopeda stwierdził, że mam nadwagę. Przy wzroście 170 ważę obecnie z 68,5kg. A powinnam wg niego 57 kg. Kazał mi do 60 zejść, żeby odciążyć kręgosłup. Muszę znaleźć jakiegoś trenera który dobierze mi ćwiczenia. Muszę wzmocnić mięśnie brzucha i pleców. Minimum 3 razy w tygodniu mam ćwiczyć ale nie w domu tylko chodzić gdzieś. Jeść normalnie, nie głodzić się ale regularnie. Załamałam się. Nawet jak to piszę to płacze. Co jeszcze mi dojdzie? Ogólnie w niedziele wylądowałam na SOR-ze. Nie mogłam chodzić, oddychać, bolał mnie brzuch. Po tych lekach czuję różnice. Musimy niestety odłożyć ciążę. Pytał, czy gdzieś pracuje-- nie pracuje więc wg. niego jest ok. Ja nawet nie wiem do jakiej pracy się nadaje? Jak za miesiąc do niego pójdę to zapytam, czy każdą pracę mogę wykonywać. Wali mi się wszystko. Jeszcze dzisiaj byłam na pogrzebie babci mojego męża. Czuje się jak stara baba....
Tenia1987
Ekspert

Rozmawialiśmy wczoraj długo z mężem. Mam jego pełne wsparcie. Pieniądze z in vitro są nam potrzebne na moje leczenie. Pieniądze się nie liczą. Zaczynam się bać. Muszę się jakoś ogarnąć. Przetrawię to i muszę wziąć się w garść. Z jednej strony dobrze że ten pies mnie szarpnął. Był to bodziec dzięki któremu dowiedziałam się o moim defekcie. Muszę walczyć. Muszę. Jestem zła bo w marcu lekarz neurolog nie zauważył że mam źle porozwijane kręgi. Dostałam przeciwbólowe i tyle. Zero ćwiczeń nic. Założę się, że jakbym poszła do ortopedy na NFZ to nawet nie dostałabym tych zastrzyków za 600 zł ( bo za drogie).
Awatar użytkownika
Araja79
Ekspert

Współczuj Ci serdecznie Tereniu, ale jak sama mówisz nie możesz sie poddawać. Niestety u nas jeśli chcesz się leczyc to potrzebujesz górę kasy bo na NFZ niczego się nie doprosisz nawet jak wiesz co jest Ci potrzebne... Kilka dni temu czytałam artykuł o leczeniu endometriozy i tak wnioskuję, że trochę racji mają, zwłaszcza jak zaglądam na rożne wątki.Wszystkie z nas oprócz endo chorują na coś jeszcze, może faktycznie toksyny w naszych organizmach mają spory wpływ na endo i inne choroby?? Czy któraś z was dziewczyny robiła sobie test obciążeń? czy któras zastosowała "leczenie" zalecone, które dało pożądane efekty?? Zastanawiam się nad zrobieniem. Poczytaj Tereniu, może i Tobie się spodoba ten pomysł.
http://przyczynychoroby.pl/endometrioza ... 3godvBkA1Q
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział powitań. Przedstaw się.”