Drożdżowe
: piątek, 18 marca 2011, 13:49
Donias zgodnie z prośbą o drożdżowe-bardzo proszę...
Podaję dwa przepisy z których korzystam
Drożdżowy
1 kg mąki
1 jajko
15 dag cukru
12 dag margaryny
380 ml wody/może być mleko
sól
drożdże : 4-6 dag ciasto lekkie
6-8 dag ciasto z owocami
10 dag ciasto ciężkie(rolada,pizza)
Mąkę wsypać do miski,na środku zrobić dołek.Pokruszyć drożdże,dodać trochę ciepłej wody i cukier.Delikatnie zamieszać (nie mieszać mąki )i odczekać aż zaczyn wyrośnie.W między czasie rozpuścić margarynę.Po wyrośnięciu zaczynu dodać margarynę i resztę składników.Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowy z kruszonką
Ciasto:
3 szkl.mąki
5 dag drożdży
7/8 szkl.mleka
5 jajek
1/3 margaryny
cukier waniliowy
1/2 szkl.cukru
szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,połowę cukru i 1/3 mąki.Dobrze wymieszać i odstawić.Po wyrośnięciu dodać resztę jajka(jajka nie mogą być zimne,czyli prosto z lodówki),cukier waniliowy,roztopioną margarynę,sól,cukier.Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
1/6 margaryny lub masła
3 łyżki cukru
Składniki zagnieść.
Drożdżowe ciasto po wyrośnięciu przekładamy do foremki i odstawiamy znów do wyrośnięcia.Pieczemy w 180'
Podaję dwa przepisy z których korzystam
Drożdżowy
1 kg mąki
1 jajko
15 dag cukru
12 dag margaryny
380 ml wody/może być mleko
sól
drożdże : 4-6 dag ciasto lekkie
6-8 dag ciasto z owocami
10 dag ciasto ciężkie(rolada,pizza)
Mąkę wsypać do miski,na środku zrobić dołek.Pokruszyć drożdże,dodać trochę ciepłej wody i cukier.Delikatnie zamieszać (nie mieszać mąki )i odczekać aż zaczyn wyrośnie.W między czasie rozpuścić margarynę.Po wyrośnięciu zaczynu dodać margarynę i resztę składników.Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowy z kruszonką
Ciasto:
3 szkl.mąki
5 dag drożdży
7/8 szkl.mleka
5 jajek
1/3 margaryny
cukier waniliowy
1/2 szkl.cukru
szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,połowę cukru i 1/3 mąki.Dobrze wymieszać i odstawić.Po wyrośnięciu dodać resztę jajka(jajka nie mogą być zimne,czyli prosto z lodówki),cukier waniliowy,roztopioną margarynę,sól,cukier.Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
1/6 margaryny lub masła
3 łyżki cukru
Składniki zagnieść.
Drożdżowe ciasto po wyrośnięciu przekładamy do foremki i odstawiamy znów do wyrośnięcia.Pieczemy w 180'