Mięsne kuleczki musztardowe
: czwartek, 17 marca 2011, 14:25
* 1 kg mięsa mielonego różnego
* 4-5 dużych ząbków czosnku
* 1-2 jajka
* pieprz czarny
* ok.1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
* czubrica zielona i czerwona
* tymianek
* sól
* musztarda
* olej
Do mięsa dodajemy czosnek zmielony przez
praskę, jajko, tymianek, czubricę (jeśli nie mamy takiej przyprawy wystarczy
sól i pieprz), sól, pieprz czarny. Mięso tak naprawdę można przyprawić wedle własnego uznania. Wyrabiamy mięso tak, aby składniki się połączyły. Formujemy małe kuleczki mięsne. Rozgrzewamy na patelni olej (tak, aby dno patelni było przykryte). Wkładamy kuleczki mięsne i
smażymy ok. 5 min. co jakiś czas mieszając. Dodajemy musztardę (ilość w zależności od upodobań), i cały czas mieszamy co chwilę. Po ok. 3 minutach
posypujemy kuleczki pieprzem cytrynowym, mieszamy i posypujemy drugą stronę kuleczek tak, aby pieprz był na każdej stronie. Cały czas mieszając trzymamy na ogniu do czasu, aż kuleczki się zrumienią. Podczas tego smażenia musztarda i pieprz oblepiają kuleczki mięsne tworząc
niesamowity smak. Można podawać na ciepło i na zimno lub w formie szaszłyków.
http://www.kropkatv.pl/uploads/recipes/ ... a6537d.jpg
* 4-5 dużych ząbków czosnku
* 1-2 jajka
* pieprz czarny
* ok.1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
* czubrica zielona i czerwona
* tymianek
* sól
* musztarda
* olej
Do mięsa dodajemy czosnek zmielony przez
praskę, jajko, tymianek, czubricę (jeśli nie mamy takiej przyprawy wystarczy
sól i pieprz), sól, pieprz czarny. Mięso tak naprawdę można przyprawić wedle własnego uznania. Wyrabiamy mięso tak, aby składniki się połączyły. Formujemy małe kuleczki mięsne. Rozgrzewamy na patelni olej (tak, aby dno patelni było przykryte). Wkładamy kuleczki mięsne i
smażymy ok. 5 min. co jakiś czas mieszając. Dodajemy musztardę (ilość w zależności od upodobań), i cały czas mieszamy co chwilę. Po ok. 3 minutach
posypujemy kuleczki pieprzem cytrynowym, mieszamy i posypujemy drugą stronę kuleczek tak, aby pieprz był na każdej stronie. Cały czas mieszając trzymamy na ogniu do czasu, aż kuleczki się zrumienią. Podczas tego smażenia musztarda i pieprz oblepiają kuleczki mięsne tworząc
niesamowity smak. Można podawać na ciepło i na zimno lub w formie szaszłyków.
http://www.kropkatv.pl/uploads/recipes/ ... a6537d.jpg