witajcie
Re: witajcie
Syndrom kanalu Karpala (CTS - Carpal Tunnel Syndrome) jest stosunkowo częstym stanem, który powoduje ból, drętwienie i mrowienie dłoni i palców.Syndrom kanalu Karpala jest spowodowany uciskiem nerwu, który kontroluje uczucie i ruch w rękach (nerw środkowy).Zazwyczaj objawy te pojawiają się stopniowo i sa gorzej odczuwane w nocy. Objawy wydają się mieć wpływ na kciuk, palec wskazujący, palec środkowy i polowe palca serdecznego. Bardzo duze ryzyko powstania tego syndromu zwiazane jest z meczaca, powtarzajaca sie praca reki.
Zrodlo: http://www.nhs.uk/conditions/carpal-tun ... final.aspx
Zrodlo: oficjalna strona szpitala angielskiego
Tlumaczenie: gosiak76
Jedyne co moge dodac to tu nie mowi sie o przewleklym stanie zapalnym. U mnie objawy pojawiaja sie stopniowo - najpierw byl nieznaczny bol w przegubie, na drugi dzien mrowienie dloni i palcow, kolejnego dnia mrowienie przechodzi w strone lokcia. Ciezko mi zginac palce i nosic cokolwiek w tej rece bo szybko sie meczy ta reka i odczuwam silniejszy bol. Korzystam z elastycznej pomocy na przegub reki co stabilizuje mi przegub.
We wtorek ide do lekarza, wiec cos wiecej sie dowiem na ten temat - mam nadzieje ze lekarz pozwoli zostac mi w domu na jakis czas zeby zregenerowac moja reke oraz skieruje do specjalisty w szpitalu.
Zrodlo: http://www.nhs.uk/conditions/carpal-tun ... final.aspx
Zrodlo: oficjalna strona szpitala angielskiego
Tlumaczenie: gosiak76
Jedyne co moge dodac to tu nie mowi sie o przewleklym stanie zapalnym. U mnie objawy pojawiaja sie stopniowo - najpierw byl nieznaczny bol w przegubie, na drugi dzien mrowienie dloni i palcow, kolejnego dnia mrowienie przechodzi w strone lokcia. Ciezko mi zginac palce i nosic cokolwiek w tej rece bo szybko sie meczy ta reka i odczuwam silniejszy bol. Korzystam z elastycznej pomocy na przegub reki co stabilizuje mi przegub.
We wtorek ide do lekarza, wiec cos wiecej sie dowiem na ten temat - mam nadzieje ze lekarz pozwoli zostac mi w domu na jakis czas zeby zregenerowac moja reke oraz skieruje do specjalisty w szpitalu.
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
mój cytat pochodził z podanego przez Ciebie linku...
tak czy siak, sa objawy musi byc leczenie...
tak czy siak, sa objawy musi byc leczenie...
Wiem ze tak napisano tam, gdzie podalam linka - od tego sie nie wykrece - ale sprawdzilam tez na oficjalnej stronie szpitala zeby znalezc wiecej informacji a reke usztywniam i jest o wiele lepiej bo jest ograniczona mozliwosc wykonywania ruchow w okolicy nadgarstka.
Bylam u lekarza - mam odpoczac przez kilka dni i dac wypoczac rece a do tego stosowac leki przeciwbolowe. Gdy poszlam do apteki, to rozmawialam z lekarzem w aptece, gdyz kazda apteka ma dodatkowo przydzielonego lekarza, i przekazal mi ze moge miec problem z tym ze nerw znajduje sie w pulapce gdyz cos na niego naciska i tez poradzil mi zeby dac rece odpoczac i najlepiej stosowac przeciwzapalne leki od bolu - ja nie moge brac takich lekow wiec mam zwykly paracetamol zeby zobaczyc jak bedzie. Umowilam sie na kolejna wizyte na wtorek jezeli nic mi nie pomoze - wizyte moge zawsze odwolac jak bedzie lepiej a zeby sie umowic to czeka sie do tygodnia czasu. Do piatku wlacznie jestem w domu i zobacze jak bedzie z reka a po weekendzie jak bedzie juz dobrze to wroce do pracy - a jezeli nie bedzie poprawy to zostane na wolnym i we wtorek odwiedze lekarza ponownie z prosba o skierowanie do specjalisty lub przeswietlenie.
W aptece nie mieli leku na moje jelito w takiej dawce jakiej zapisal mi specjalista - dzis zostalo zlozone zamowienie na moj lek a jutro juz bede mogla go odebrac z apteki. Jest to Pentasa w dawce 2000 mg, ktore mam stosowac dwa razy dziennie - lek bedzie w saszetkach co oznacza ze bede miec go do picia i mysle ze lepiej niz w tabletkach.
W aptece nie mieli leku na moje jelito w takiej dawce jakiej zapisal mi specjalista - dzis zostalo zlozone zamowienie na moj lek a jutro juz bede mogla go odebrac z apteki. Jest to Pentasa w dawce 2000 mg, ktore mam stosowac dwa razy dziennie - lek bedzie w saszetkach co oznacza ze bede miec go do picia i mysle ze lepiej niz w tabletkach.
Gosiu, jeśli mogę coś doradzić to smaruj rekę np fastum żel, ketonal-em itp...fajne są plasty olfen a zamiast RTG raczej przydałoby Ci się USG...(jestem na świezo w temacie zap. nerwów), dobrze robi rehabilitacja (czyt masaż ręczny)
Podane przeze mnie specyfiki przynoszą dużą ulgę i mniejszą szkodliwość niż paracetamol (ten może okazać się kompletnie bezużyteczny przy tego typu bolu)
Powodzenia i dbaj o siebie...a kysz sprzed kompa...
Podane przeze mnie specyfiki przynoszą dużą ulgę i mniejszą szkodliwość niż paracetamol (ten może okazać się kompletnie bezużyteczny przy tego typu bolu)
Powodzenia i dbaj o siebie...a kysz sprzed kompa...
Madziu mam stosowac zwykly lek przeciwbolowy - wiem ze madrze piszesz ale w Anglii sa inne leki i metody postepowania - na szczescie za tydzien wizyta u specjalisty od leczenia bolu, wiec dojdzie teraz reka jeszcze.
Moze specjalista skieruje mnie zeby sprawdzic co z reka i skieruje do specjalisty od nieprawidlosci wystepujacych w rekach.
Mam specjalistyczne wsparcie dla przegubu ktore zostalo zaprojektowane i zrobione przez specjalistow angielskiej sluzby zdrowia - moge powiedziec ze jest fantastyczne i naprawde duzo daje aby jak najmniej ruszac bolacym przegubem a jak najwiecej unieruchomic by nie odczuwalo sie bolu. Posiada metalowa wkladke odpowiednio przystosowana do przegubu i dloni - zapinana na rzepy i bardzo komfortowo sie w nim czuje.
Moze specjalista skieruje mnie zeby sprawdzic co z reka i skieruje do specjalisty od nieprawidlosci wystepujacych w rekach.
Mam specjalistyczne wsparcie dla przegubu ktore zostalo zaprojektowane i zrobione przez specjalistow angielskiej sluzby zdrowia - moge powiedziec ze jest fantastyczne i naprawde duzo daje aby jak najmniej ruszac bolacym przegubem a jak najwiecej unieruchomic by nie odczuwalo sie bolu. Posiada metalowa wkladke odpowiednio przystosowana do przegubu i dloni - zapinana na rzepy i bardzo komfortowo sie w nim czuje.
Podczas spotkania grupy wsparcia rozmawialam z moja pielegniarka o plamieniach na tabletkach anty - powiedziala, ze porozmawia z moim specjalista gin. onkologiem aby dowiedziec sie czy wobec takiej sytuacji on chcialby widziec mnie wczesniej w klinice. Dobrze ze ten temat zalatwiony - przekazala tez zebym poinformowala ja o tym co bedzie sie dziac ze mna nastepnym razem - w ta niedziele koncze opakowanie Yasmin i jak tylko zaczne nowe opakowanie a @ znow wystapi to mam poinformowac moja pielegniarke.
Dzis dowiedziala sie tez o wynikach histopatologicznych mojego jelita a takze o wynikach oraz dodatkowych informacja na temat moich badan genetycznych - dokumenty wziela ze soba gdyz ja zrobilam kopie aby ewentualnie moc przekazac moje wyniki.
Dzis dowiedziala sie tez o wynikach histopatologicznych mojego jelita a takze o wynikach oraz dodatkowych informacja na temat moich badan genetycznych - dokumenty wziela ze soba gdyz ja zrobilam kopie aby ewentualnie moc przekazac moje wyniki.
Gosienko kochana wyczekuje z niecierpliwoscia dnia kiedy wejde na forum lub fb i zobacze ze wszystkie twoje problemy zdrowotne odeszly w niepamiec !!! Jestes niesamowicie silna kobieta i dla wielu z nas wielkim przykladem !! Zycze ci duzo spokoju i odpoczynku i aby reka juz nie dlugo wrocila do normy :* sciskam :*
"Ból jest jak tkanina. Im jest mocniejszy, tym więcej jest wart..."
Ewelinko dziekuje Ci bardzo mocno - staram sie byc silna bo wiem ze tylko tak dopne swego i wygram :*
Gosia widze, ze u Ciebe stale sie cos dzieje, ale dzialasz i idziesz do przodu Oby tak dalej do osiagniecia celu! Super, ze udaje Ci sie znalezc odpowiednich ludzi, ktorzy pomagaja
Wiesci od Mariki super, kibicuje jej rowniez
Sciskam
Wiesci od Mariki super, kibicuje jej rowniez
Sciskam
Dziekuje kochana :* Niestety dzieje sie ale cieszy mnie fakt ze moja pielegniarka zainteresowala sie ta moja sytuacja i zamierza dzialac aby dopytac lekarza, gdyz jak cos sie dzieje to wtedy on chce mnie widziec wczesniej by to sprawdzic.
Marika jest bardzo dzielna a we dwie nadajemy sobie duzo sily by przejsc przez to wszystko obronna reka
Marika jest bardzo dzielna a we dwie nadajemy sobie duzo sily by przejsc przez to wszystko obronna reka
-
- Ekspert
Gosiu, mam nadzieję, że szybko zostaniesz matką chrzestną Trzymam kciuki za Marikę i za Ciebie. Mam nadzieję, że ból ręki szybko minie. Pozdrawiam Cieplutko superkobietkę
Dzieki kochana - mam nadzieje ze tak sie wlasnie stanie :*
Wszystkie trzymamy kciuki i wierzymy Wiara jest wielka, Wiara działa cuda, tylko wiara jest w stanie nas uratować
To prawda, a skoro wiara czyni cuda to trzeba wierzyc ze sie uda i ja w to wierze, pomimo ze pojawia sie cos nowego na mej drodze co mnie doswiadcza i chyba jednoczesnie czyni coraz bardziej silniejsza. Ostatnio nawet zartuje sobie z tego ze mam ubaw z lekiem na jelito, ktory powoduje ze i tak mam biegunki - razem z Marika sobie zartujemy z roznych rzeczy aby moc wszystko przetrwac nawet przy czarnym humorze
Do 5 lutego jestem na zw. lekarskim z powodu mojej praawej reki - jezeli stan reki nie poprawi sie przez ten okres to bede wyslana do fizjoterapeuty.
Gosiu udalo mi sie w koncu przeczytac cale Twoje forum z adresiku ktory mi wyslalas strasznie duzo lekow i bolu w Twoim zyciu..trzeba z tym walczyc ile sil i mam nadzieje,ze sie uda!!! Duzo sily zycze i pozdrawiam goraco!!
Dziekuje bardzo kochana - bede walczyc na pewno ale pamietaj ze tez musisz walczyc i sie nie poddawac. Pozdrawiam cieplutko
Gosia czym leczysz rękę?dostałaś jakieś leki?
Madziu nie dostalam zadnych lekow oprocz przeciwbolowych. Reka jest usztywniona i ma wypoczywac. Jak to nie pomoze to wizyta u fizjoterapeuty.
Hej Gosiaczku jak tam ręka? z tego co piszesz to widzę że nie ma poprawy smutno mi z tego powodu.
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Niestety nie ma poprawy a im bardziej mysle nad tym co jest przyczyna tego bolu to nic do glowy mi nie przychodzi - oby to nie byl zly znak ze cos sie dzieje. Zobaczymy jak bedzie - poza tym we wtorek musze jechac do pracy na rozmowe z managerem odnosnie mojej reki.
Gosiu, to są sprawy wymagające niestety długiego leczenia. Leczenia, oszczędzania, rehabilitacji. Lekami przeciwbólowymi nie wygonisz przyczyny bólu...niestety...Nadal upieram sie przy wcierkach (zelach przeciwólowych, przeciwzapalnych) są bez recepty, przeznaczone dla np sportowców i naprawdę przynoszą potężną ulgę...stosuję aktualnie m.in te metody i naprawdę polecam.
aaa, ostatnio dowiedziałam sie, że w tego typu urazach nie wolno dopuścić do bólu...orgaznizm uruchamia wtedy bodźce, ktore ten ból dodatkowo nasilają (np kiedy boli zaczynasz niezaleznie od siebie się "spinac" itd itp.zesztywniasz mięśnie, nerwy,ścięgna i ból się nasila...No proszę, jaka jestem mądra ... )
aaa, ostatnio dowiedziałam sie, że w tego typu urazach nie wolno dopuścić do bólu...orgaznizm uruchamia wtedy bodźce, ktore ten ból dodatkowo nasilają (np kiedy boli zaczynasz niezaleznie od siebie się "spinac" itd itp.zesztywniasz mięśnie, nerwy,ścięgna i ból się nasila...No proszę, jaka jestem mądra ... )
Madziu znalazlam w swej apteczce cos takiego jak Dip rilif w zelu, ktory zawiera ibuprofen oraz mentol. Ja nie moge stosowac ibuprofenu ze wzgledu na mikroskopowe zapalenie jelita i tu troszke to wszystko sie u mnie zamyka. Takze nie wiem - poszperam moze w tesco i moze znajde cos bez dodatkow w postaci lekow przeciwzapalnych.
Zastanawiam sie czy moge w tym przypadku zastosowac altacel w zelu - ale to nie jest w sumie stluczenie.
Zastanawiam sie czy moge w tym przypadku zastosowac altacel w zelu - ale to nie jest w sumie stluczenie.
W Tesco znalazlam fajny zel chlodzacy z mentholem dzialajacy przeciwbolowo i nie zawiera zadnych dodatkowych skladnikow dzialajacych przeciwzapalnie - nazywa sie Deep Freeze Cold Gel (effective pain relieving gel - zel efektywnie usmierzajacy bol). Wlasnie go sobie nalozylam na reke i daje uczucia chlodzenia
Samo chłodzenie powoduje, że rozluźniasz mięsnie...i sama widzisz jak nie dużo potrzeba do szczęścia...a przeciwbólowo i jednoczesnie chłodzaco zadziała fastum, olfen, ketonal itd...Dip relief jest ok, ale rzeczywiście z ibuprofenem...choć smarowanie ręki nie spowoduje, chyba, że przeniknie on do jelit...
pozdrawiam...kuruj się...
pozdrawiam...kuruj się...
Wole jednak nie ryzykowac uzywajac ibuprofenu w jakiejkolwiek postaci - lek wchlania sie do organizmu mimo wszystko, wiec jednak nie siegne po leki ze srodkami przeciwzapalnymi w jakiejkolwiek postaci.
Bede sie na pewno kurowac - dzieki
Bede sie na pewno kurowac - dzieki
Gosiunia, ostatnie moje przemądrzanie: jeśli chcesz skutecznie się znieczulić to OLFEN (zel lub plastry, mi najlepiej pomagają plastry), to jest Diclofenac, a więc lek przeciwbolowy i spokojnie mozesz aplikować...
Pozdrawiam i wiem przez co przechodzisz...jestem w tym samym "klubie" i szczerze mówiąc ja już tracę cierpliwość...
buziaki!
Pozdrawiam i wiem przez co przechodzisz...jestem w tym samym "klubie" i szczerze mówiąc ja już tracę cierpliwość...
buziaki!
Madziu niestety ale przy mojej chorobie jelita nie moge brac zadnych lekow przeciwzapalnych gdyz one spowoduja ze moje leczenie mikroskopowego zapalenia jelita idzie na darmo - z mojej listy lekow wykluczone sa wszelakie leki przeciwzapalne.
Gosia, szczerze mówiąc myslałam, że diclofenac jest wyłącznie przeciwbolowy...teraz dopiero doczytałam, że działa także przeciwzapalnie...Jestem nierzetelnym źródłem informacji...;)_
buziaki
buziaki