Tagine
Tagine
Marokańskie danie serwowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu. Kusi swym wyjątkowym aromatem arabskich przypraw.Głównym składnikiem wymienionej potrawy jest mięso lub ryba duszona w sosie z warzyw. Każdy kucharz ma swój własny sposób na tadżin, przy czym najważniejszą zasadą jest to, by z mieszanki różnorodnych składników, a w tym wielu przypraw i ziół, stworzyć aromatyczne danie.Mojej rodzinie przypadło do gustu,naprawdę polecam.U mnie podane z kaszką kuskus.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g cukinii
1 marchewka
200 g ciecierzycy z puszki
1/2 soku z cytryny
100 g suszonych śliwek
50 g migdałów
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu cayene
Przygotowanie:
Przygotuj podstawowe składniki (odkładaj je do osobnych miseczek): umyj piersi z kurczaka, pokrój mięso w ok.2cm-owe kostki. Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj. Obierz cukinię i marchewkę, pokrój je w krążki lub pół-krążki. Ciecierzycę odsącz na sicie. Wyciśnij sok z cytryny.W specjalnym, glinianym naczyniu (tadżin) lub dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz kurczaka. Podsmażaj na wolnym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając (mięso musi stać się brązowe i lekko chrupiące).Wymieszaj wszystkie przyprawy i zioła w małej miseczce.Dodaj do kurczaka pozostałe składniki, dopraw ziołami i przyprawami.Zwiększ ogień, doprowadź potrawę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, przykryj całość pokrywką i gotuj przez ok. 20 min, aż warzywa staną się miękkie i wszystkie smaki połączą się ze sobą.Zdejmij pokrywkę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 10 min, aż płyn odrobinę się zredukuje.Gotowe danie serwuj na ciepło, najlepiej w glinianych miseczkach.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g cukinii
1 marchewka
200 g ciecierzycy z puszki
1/2 soku z cytryny
100 g suszonych śliwek
50 g migdałów
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu cayene
Przygotowanie:
Przygotuj podstawowe składniki (odkładaj je do osobnych miseczek): umyj piersi z kurczaka, pokrój mięso w ok.2cm-owe kostki. Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj. Obierz cukinię i marchewkę, pokrój je w krążki lub pół-krążki. Ciecierzycę odsącz na sicie. Wyciśnij sok z cytryny.W specjalnym, glinianym naczyniu (tadżin) lub dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz kurczaka. Podsmażaj na wolnym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając (mięso musi stać się brązowe i lekko chrupiące).Wymieszaj wszystkie przyprawy i zioła w małej miseczce.Dodaj do kurczaka pozostałe składniki, dopraw ziołami i przyprawami.Zwiększ ogień, doprowadź potrawę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, przykryj całość pokrywką i gotuj przez ok. 20 min, aż warzywa staną się miękkie i wszystkie smaki połączą się ze sobą.Zdejmij pokrywkę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 10 min, aż płyn odrobinę się zredukuje.Gotowe danie serwuj na ciepło, najlepiej w glinianych miseczkach.
Ostatnio zmieniony środa, 2 maja 2012, 22:27 przez hercik17, łącznie zmieniany 1 raz.
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."
Re: Tadżin
Wyglada fantastycznie i mysle ze tak samo tez smakuje Jestes niesamowita Gosiu
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Re: Tadżin
qrcze, miec zone, kt. tak gotuje
Re: Tadżin
w naszym wypadku to chyba meza Sloneczkovwd pisze:qrcze, miec zone, kt. tak gotuje
Zycie jest tajemnica - stawiajac kolejny krok nigdy nie wiesz co odkryjesz
Re: Tadżin
Dzięki dziewczynki.U mnie chłopcy tylko czekają na moje niedzielne wynalazki szczerze przyznam,sprawia mi to przyjemność i uwielbiam spędzac czas w kuchni...
"Codziennie upadam...codziennie się waham...codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę..."