Zapiekane naleśniki
: czwartek, 17 marca 2011, 14:09
Zapiekane naleśniki w sosie serowym
250 dag mięsa mielonego mieszanego
1/2 kg pieczarek
1 szklana warzyw w paski
1 serek topiony
1 łyżka kaparów
Kostka rosołowa grzybowa
20 dag sera żółtego
1 duży pomidor
ok.2 łyżki oleju
1 pęczek szczypiorku
1/2 torebki sosu serowego
barszcz czerwony
sól,pieprz
Do ciasta naleśnikowego dodać sól.Usmażyć naleśniki.
Farsz:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.Podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy kostkę grzybową.Na drugiej patelni podsmażamy mięso na łyżce oliwy.Dodajemy ok.2 garście warzyw w paski, chwilę dusimy.Dodajemy do pieczarek i mieszając podsmażamy aby pozbyć się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy serek topiony,posiekane kapary,sól i pieprz.Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
Nakładamy farsz i ciasno zwijamy podwijając jeden boczny koniec do środka (jak do krokietów).Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos serowy:
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu (ja używam sosu ''pomysł na...zapiekankę serową'' Winiary.Polać naleśniki,posypać szczypiorkiem i startym serem.Jeśli robimy 2 warstwy z naleśników,to pierwszą warstwę posypujemy połową serem i polewamy połową sosu serowego.Układamy kolejną warstwę,posypujemy serem i szczypiorkiem,polewamy resztą sosu. Zapiekamy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180' (do zrumienienia).Podawać z barszczem czerwonym.
Do tej potrawy użyłam pieczarek brązowych.Mają mniej wody i są smaczniejsze i twardsze.
www[.]kropkatv.pl/uploads/recipes/0/1176/0/4d6d0cb02b794.jpg
250 dag mięsa mielonego mieszanego
1/2 kg pieczarek
1 szklana warzyw w paski
1 serek topiony
1 łyżka kaparów
Kostka rosołowa grzybowa
20 dag sera żółtego
1 duży pomidor
ok.2 łyżki oleju
1 pęczek szczypiorku
1/2 torebki sosu serowego
barszcz czerwony
sól,pieprz
Do ciasta naleśnikowego dodać sól.Usmażyć naleśniki.
Farsz:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.Podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy kostkę grzybową.Na drugiej patelni podsmażamy mięso na łyżce oliwy.Dodajemy ok.2 garście warzyw w paski, chwilę dusimy.Dodajemy do pieczarek i mieszając podsmażamy aby pozbyć się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy serek topiony,posiekane kapary,sól i pieprz.Po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
Nakładamy farsz i ciasno zwijamy podwijając jeden boczny koniec do środka (jak do krokietów).Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos serowy:
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu (ja używam sosu ''pomysł na...zapiekankę serową'' Winiary.Polać naleśniki,posypać szczypiorkiem i startym serem.Jeśli robimy 2 warstwy z naleśników,to pierwszą warstwę posypujemy połową serem i polewamy połową sosu serowego.Układamy kolejną warstwę,posypujemy serem i szczypiorkiem,polewamy resztą sosu. Zapiekamy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180' (do zrumienienia).Podawać z barszczem czerwonym.
Do tej potrawy użyłam pieczarek brązowych.Mają mniej wody i są smaczniejsze i twardsze.
www[.]kropkatv.pl/uploads/recipes/0/1176/0/4d6d0cb02b794.jpg