Strona 1 z 1

Moje bułeczki

: czwartek, 3 maja 2012, 10:56
autor: hercik17
Podzielę się z wami moimi wyczynami w kuchni,bo bułeczki są warte grzechu:)
58.JPG
58.JPG (42.63 KiB) Przejrzano 3544 razy
"Bułeczki czosnkowe"

Składniki:
(na 12 bułeczek)
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
10 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g ciepłego
30 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane
Nadzienie:
60 g miękkiego masła
8 ząbków czosnku drobniutko posiekanych
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę,układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.W tym czasie przygotować nadzienie.Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, (wzdłuż lub dwa razy na ukos) i wycisnąć w to miejsce nadzienie.Piec w temperaturze 180?C przez około 15 minut.Teraz pozostaje tylko napawać się zapachem dochodzącym z piekarnika i czekać na te przepyszne bułeczki.Najlepsze są jeszcze ciepłe, chociaż wystudzone tego samego dnia też są fantastyczne.Pogratuluję jeśli bułeczki wyrwają do dnia następnego...

Re: Moje bułeczki

: czwartek, 3 maja 2012, 19:06
autor: gosiak76
Ale pysznosci - mniam :)